Tuffa hästtjejer

Tuffa hästtjejer

december 5, 2018 Av av Emil

Min flickvän har en dyr, spännande och farlig hobby – hon tävlar i hästhoppning. Eftersom jag alltid klagar på att hon är borta länge och kommer hem trött så ville hon ta med mig på en tävling 20 mil bort över en helg.

Eftersom jag inte hade något annat för mig, och för att jag såklart alltid vill vara med henne, så tackade jag ja. Det första jag insåg är att det är extremt mycket jobb hela veckan innan en tävling, en massa som ska förberedas och hästar som ska trimmas. Det andra som slog mig var att det verkligen inte är glamoröst på något sätt. Vi skulle till exempel sova i hästbussen som stod parkerad vid en hage.

Flickvännen ville att jag på allvar skulle lära mig förstå lite mer om jobbet som hästskötare, som hon sa att hon ville att jag i framtiden skulle klara av åt henne. Då kan jag ju följa med på alla tävlingar och vi blir ett riktigt team.

Därför hade hon pratat med en hästskötare om att hålla lite lektion för mig under första dagen. Med stort allvar tog jag mig an utmaningen, därför skrev jag ned allt han tipsade mig om för att kunna komma ihåg det. Tänkte dela med mig lite här nedan.

Hästvaktare

Hästvaktare

Mina anteckningar

Hästskötaren, eller groomen som det ofta kallas, ger dagligen vård och underhåll för hästar under deras tillsyn. Det finns certifieringar för hästskötare och många karriärmöjligheter.

Hästskötaren är i allmänhet ansvariga för uppgifter som mocking, utfodring, rengöring och påfyllning av vattenbehållare, putsning och bad, rengöring av utrustning, bandagera ben, fixa och administrera grundläggande första hjälpen. Om groomen har ridfärdigheter kan denne också värma upp eller skritta av en häst för sin ryttare. Hästskötaren måste vara beredda att arbeta utomhus i extrema temperaturer och varierande väderförhållanden. Resor krävs ofta för groom som arbetar med tävlingshästar i tävlings- och visningsindustrin.

Alla områden inom hästindustrin använder hästskötare för att bistå med grundläggande hästskötseluppgifter. En groom kan hitta positioner i tävlingsstall, ridskolor, inhyrningsstall, uppfödningsgårdar, hingstgårdar, poloklubbar, veterinärkliniker och forskningscentra. Vissa hästskötare specialiseras genom att arbeta uteslutande med en häståldersgrupp, som föl, åringar eller mogna hingstar. Andra väljer att fokusera sina ansträngningar på att arbeta i en viss sport eller med en viss ras. Skötselfärdigheter är mycket överförbara från ett område i hästindustrin till ett annat, så det finns alltid möjligheten att byta till ett annat område. Vissa individer väljer också att resa internationellt när de arbetar med hästar.

Bra med goda ridegenskaper

Många tidigare hästskötare har övergått till karriärer som stallchefer, tränare, motionsryttare, showryttare, uppfödare, veterinärassistenter eller gårdschefer. Även om det inte krävs någon formell utbildning för att bli hästskötare så är det meriterande att ha en. Dessutom bör man ha goda ridegenskaper. Dessa färdigheter kan förvärvas genom formell utbildning eller genom jobbutbildning.

De flesta skötselpositioner erbjuder inte en mycket hög lön, även om en groom som arbetar vid stora tävlingar kan kompenseras med bonus när hästar under deras vård presterar bra i en tävling. Det är möjligt för hästskötaren att tjäna betydligt mer än de vanliga 150 kronor i timmen om de har ytterligare specialfärdigheter eller tar en mer ledande roll. Bostads- och resekostnader betalas ofta av arbetsgivaren och vissa arbetsgivare erbjuder också sjukförsäkringsförmåner.

Någonstans där kände jag att det blev för mycket information, det var ju inte så att jag tänkt ta en tjänst som hästskötare utan bara hjälpa flickvännen liksom. Tror att den delen inte riktigt gått fram till min lärare. Men det var ändå en intressant lektion. Dock tänkte jag lära genom att se och göra istället. Därför skuggade jag flickvännen hela helgen och noterade vad hon gjorde och frågade.

Häst

Häst

Långa dagar med mycket häst

Jag måste erkänna att det ibland under helgen blev lite väl mycket häst, speciellt när man satt på läktaren och kollade på klasser där flickvännen inte ens tävlade. Då åkte mobilen lätt fram, det fanns inget wifi så jag kunde inte kolla netflix. Men med 4G kunde jag i alla fall lägga patiens och spela svartröd.

Jag kan lätt säga att jag inte var den enda som spelade på mobilen, väldigt många, både ryttare och andra medföljande, verkade koppla av mellan klasserna med just att spela. Kanske finns det något bra i att fokusera på något helt annat under en annars tuff helg med fullt fokus. Ska nog ta och fråga min nyfunne vän hästskötaren om det nästa gång jag träffar honom.

Vad kan jag säga om att vara hästskötare då? Ja, det är i alla fall inget för den lata eller för veklingar. Det är ett tufft jobb där man inte får göra fel, vissa fel kan orsaka enorma skador eller andra missöden. Därför bör man kunna vara både noggrann och ha ett bra minne. Om du som hästskötare gör mindre fel så kan de även vara så pass att det försämrar ekipagets chans till placering eller seger.