MMA – En sport för alla

oktober 22, 2018 Av av Emil

MMA är förkortat från ”Mixed Martial Arts” och är en kampsport som skiljer sig ifrån andra, såsom thaiboxning eller jujutsu. När man läser eller hör talas om MMA kan det verka som en grov och ”farlig” sport, men denna sport har bevisats vara riktigt bra för hälsan och sägs vara ett bra träningsalternativ som passar alla. Sporten ger en perfekt träning för kroppskontroll och balans och fungerar utmärkt som självförsvarsträning. Självklart är det individuellt hur hårt man väljer att köra under träningar och matcher, men under världsturneringar är fighterna betydligt mer tuffa och avancerade.

Inom denna sport är mängder utav kampsporter ihopblandade till en. Här möts allt ifrån boxning, brottning och judo. Dem som fajtas möter varandra både ståendes och liggandes och utövar både slag och olika brottningstekniker. Ett utav de enklaste sätten att förklara reglerna inom denna sport är att utövarna helt enkelt inte får använda några slags ”fula trick” såsom peta i ögonen eller bitas, i övrigt är dem rätt fria att göra vad de vill. En match består utav ett flertal tidsbegränsade ronder som avgörs via en så kallad ”Knockout” eller en ”Submission” som betyder underkastelse. En ”knockout” sker då en fighter trillar i marken och blir medvetslös eller på annat sätt inte kan fortsätta. ”Submission” betyder att en fighter antingen ger upp verbalt eller signalerar med en tydlig klapp på mattan eller på sin motspelare att dem ger upp. Det finns även så kallade ”Tekniska Knockouter” då antingen domaren eller ringläkaren avbryter matchen på grund utav att en fighter antingen är för svårt skadad för att fortsätta eller exempelvis att man anser att en fighter inte lyssnar till domarens uppmaningar. Det kan också hända att en match går till ett så kallat ”domslut” då matcherna blir kontinuerligt oavgjorda. Då avgör domarna istället genom poängräkning vem som vunnit matchen.

Kampsport i historien

MMA är en relativt ny sport som växer snabbt världen över. Den första världsturneringen i sporten hölls år 1993 och går under namnet UFC, Ultimate Fighting Championship. Dock så har det, så långt som sedan antikens Grekland, funnit sporter som liknar MMA på många sätt och vis. Till exempel fanns förr en sport som kallades Pankration. Inom denna sport fanns knappt några regler förutom att de medverkande inte fick använda några vapen. Sporten förbjöds i samband med att Grekland blev kristet då den ansågs som brutal. Denna typ utav sport vaknade igen under tidigt 1900-tal i Brasilien. Här kallades sporten för Vale Tudo, som på portugisiska betyder ”allt går” eller ”allt är tillåtet”. Det var år 1993 som sporten tog fart i USA och sedan dess har den bara växt. En man vid namn Dorion Gracie, mästare inom brasiliansk jujutsu, är en utav grundarna till UFC. De allra första UFC turneringarna bestod utav kampsportsutövare ifrån olika bakgrunder som möttes i ringen utan nästan några som helst regler. Royce Gracie var vinnare i tre utav de fyra första UFC tävlingarna. Målet enligt honom och hans familj var att bevisa för folket att ”teknik kan övervinna styrka”. I dagens MMA finns mer renodlade regler för sporten, som exempelvis vissa slag som förbjudits och viss skyddsutrustning som de utövande måste ha. Under matcher idag så bär alla fighters bland annat handskar, tandskydd och suspensoar. De som är med i matchen måste även genomgå en läkarkontroll både före och efter en match.

Kampsport i historien