Ishockey, en rolig sport

oktober 24, 2019 Av av Emil

Detta är en sport som är mycket populär internationellt, men även en sport som vi i Norden är bra på. Speciellt Sverige och Finland. Denna sport går ut på att lag möter varandra på en plan som består av is. Det är en inomhussport så den spelas i vad som kallas för en isrink i en arena. I några undantagsfall så spelar sporten utomhus, dessa länder med detta undantag är Indien, Mongoliet, Nordkorea samt Kirgizistan.

Ishockey, en rolig sport
Ishockey, en rolig sport

I vardera lag så får endast 22 spelare vara med, dessa spelare delas upp med två målvakter och tjugo stycken utespelare. På självaste planen så får endast en målvakt vakta målburen samt att utespelare per lag får vara max fem. Vad sporten går ut på är att man med hjälp av sina klubbor ska få pucken in i mål och som vanligt inom traditionell bollsport så vinner det lag som får pucken i mål flest antal gånger. I folkmun så kan denna sport gå under namnet hockey, men detta kan dock skapa en del problem beroende på hur den man pratar med uppfattar det. Då det även finns en annan typ av hockey och detta är landhockeyn. En vanlig ishockeymatch tar en timma i effektiva minuter och dessa 60 minuter är då uppdelade i 3 olika perioder. Samt så har man pauser mellan perioderna. Ishockey kan man spåra tillbaka till det sena 1800-talet. Den är som sport allra mest populär i vissa världsdelar och dessa är centrala samt norra Europa även Nordamerika och norra delarna av Asien. Världens allra högsta samt bästa liga i hela världen är NHL och denna liga är i Nordamerika. Det är dit alla de bästa hockeyspelarna vill ta sig. Den svenska ligan, SHL, är dock inte dålig. Den rankades för 3 år sedan som den tredje bästa som finns i hela världen.

SHL

Detta är den liga som är det högsta inom hockey i Sverige. Namnet står för “Svenska Hockeyligan” därav SHL förkortningen. Detta är en liga för herrar. Ligan i sig har funnits med ända från säsongen som varade 1975/1976. Från och med 4 år sedan består ligan av fjorton lag utspridda över hela landet och man spelar hela 52 omgångar i det vanliga seriespelet och efter det så kommer slutspel samt kval. Till det aktuella slutspelet tar sig de bästa åtta lagen i ligan. Det lag som vinner slutspelet blir det lag som kan kalla sig för svenska mästare i sporten och som pris får laget förutom medaljer även en pokal som kallas för “Le Mat-pokalen”.

SHL
SHL

Kollar man sedan på hur många svenska mästare titlar vardera lag har sedan grundandet av svenska hockeyligan så kan man konstatera att Färjestad BK har de allra flesta vinsterna. Ett lag som kommer från staden Karlstad i landskapet Värmland. Där har kända spelare som bland annat Jörgen Jönsson samt Rickard Wallin spelat. Efter Färjestad BK kan man hitta klubbar som Djurgården IF samt Frölunda HC. Djurgården är en klubb som befinner sig i Sveriges huvudstad och räknas som en anrik förening. De är även mycket stora inom fotbollsvärlden och klubbens supportrar är intresserade av alla sporter. Därför är de kända för att ha väldigt bra stämning på deras matcher. Frölunda däremot kommer från “västkustens huvudstad”, Göteborg.