Fotboll – En sport för alla

april 20, 2019 Av av Emil

Fotboll beskrivs ofta som världens mest populära sport där alla kan vara med och spela. Fotboll kan man spela antingen på fritiden som en hobby, för sportens skull eller till och med professionellt

Fotboll – En sport för alla

Sporten går ut på att elva spelare väljs i två olika lag. De olika lagen kommer att spela mot varandra. Tio spelare kommer att stå på plan och deras uppgift är att försöka sparka in bollen i motspelarlagets mål. Den elfte spelaren, målvakten, kommer att skydda målet och försöka stoppa bollen från att komma in i målet. De tio spelarna ute på fältet har olika positioner och roller att spela. Dessa roller bestäms innan spelets start. Spelarna kan vara antingen försvarare, mittfältare eller anfallare. En försvarares uppgift är att förhindra sina motspelare från att göra mål. En mittfältare har som uppgift att i stort sätt hålla ihop hela laget och se till så att bollen inte ligger hos motspelarparten. En anfallare är den som aktivt ska försöka göra mål. En match består av två 45 minuters halvlekar samt en paus på ca 15 minuter som separerar dessa två. Spelet har även en domare som kan ge antingen gult eller rött kort om spelarna inte följer sportens regler. På grund att spelet är internationellt och spelas även professionellt så finns även internationella regler, grundade av Fifa, som används vid dessa matcher. Reglerna ser då likadant ut världen över. Laget med flest mål hos sina motståndare deklareras vinnare. Fotbollsklubbarna finns nu att hitta i nästan alla städer i världens olika länder och är man intresserad så är dessa relativt enkla att hitta. I till exempel Stockholm kan man gå in på klubbmarken.com för att hitta stadens alla fotbollsklubbar och dess platser.

Fotbollens historia

Just nu spelas fotboll av miljontals barn, kvinnor och män världen över men så har det inte alltid sett ut. Fotboll sägs ha existerat sedan 400-talet f. Kr och enligt det internationella fotbollsförbundet så uppfanns spelet i Kina. Fotboll hade dock på den tiden inte riktigt samma spelregler eller ens samma namn. Liknande bollspel kom till att spelas i flera länder så som Frankrike, Italien och England. Spelet kickande till på riktigt i slutet av 1800-talet då det spred sig internationellt. Länderna USA, Kanada, Uruguay, Argentina, Österrike och Ungern var de första som spelade landskamp på sina respektive kontinenter. När fotbollen blev riktigt stort så bestämdes det att en internationell organisation behövdes för att fastlägga fotbollens riktlinjer och spelregler. De länder som grundade Fifa var Frankrike, Spanien, Sverige, Belgien, Danmark, Nederländerna och Schweiz. Under årens gång har fotbollens popularitet stigit till den grad att årliga turneringar arrangeras för världens länder att möta varandra i en kamp mot vinnande titlar. Uefa Champions League är den största fotbollsturneringen i Europa där lagen i de olika Europeiska länderna får chansen att möta varandra på plan. Den största fotbollsturneringen i hela världen, fotbolls-VM, arrangeras var fjärde år av Fifa och vinnande laget går hem med enorm heder till hemlandet men också med en pokal som man får behålla nästkommande fyra åren.

Fotbollens historia