Dans som sport

Dans som sport

november 9, 2020 Av av Emil

Låt oss prata om dans som sport. När blev dansen en sport? Den gamla folkdansen förvandlades till äkta idrott i början av 1900-talet, då den franska entreprenören Camille de Rhynal och en grupp fantastiska dansare utvecklare balsalar till en plats för sina tävlingar. Den första Tango-turneringen med internationellt deltagande ägde rum i Nice, Frankrike, 1907. Balsalsmästerskap i Paris, Berlin och London skulle snart följa. Frankrike, Tyskland och England fortsatte att ta ledningen när det gäller att främja uppkomsten av en sport som verkade passa perfekt i denna kategori

första världsmästerskap

Ett första världsmästerskap som verkligen förtjänar en sådan titel hölls i Bad Nauheim, Tyskland 1936. Par från femton nationer och tre kontinenter var inblandade. Även om andra världskriget sedan stoppade det mesta av konkurrensdansen, föddes en ny sport. En som lyckades hålla jämna steg med tidens rytmer.

Danssport idag

Senaste myntade World Dance Sport Federation begreppet “Danssport”. Dock var det i början av 1980-talet. Medan sporten i kompositen strävar efter att vara förenlig med de allmänt accepterade definitionerna, skulle snart dansen förbli allt mer vanlig. För några av stilarna är Danssportstolt över att upprätthålla några av traditionerna från vad som tidigare var känt som konkurrenskraftig balsalsdans.

Danssport har blivit ett alltomfattande varumärke för en aktivitet som är tillgänglig och social och gör det möjligt för deltagarna att förbättra sin fysiska kondition och mentala välbefinnande, interagera och få resultat på alla sätt. Alla kan röra sig till musik. Och dans överträder alla hinder för ålder, kön och kultur.  Danssport- som uppenbarligen tillhör området fitness – handlar om att balansera dansens konst, vilket gör den så fängslande med sportens atletiska delar. Idrottare i Danssport använder den föreskrivna tekniken tillsammans med rytmisk tolkning för att utföra sina prestationer. Emellertid utgör teknisk kompetens i sig inte nödvändigtvis kvalitet i Danssport.

Medan alla idrottare utmanas att visa sin perfekta teknik, är det mästarnas privilegium att kombinera det med konstnärskap såväl som enastående atletik i mycket estetiska föreställningar. För att utse dessa mästare tävlar idrottare mot varandra i rättvis tävling på dansgolvet, alla försöker visa den perfekta mixen av teknik, konstnärliga färdigheter och atletik.

Under en Danssport-tävlingar gör idrottare flera föreställningar på 90 till 120. Vanligtvis vinner ett par som tar sig till finalomgången efter fem danser. I Ten Dance: fyra gånger tio dansar!

Lagsport

Danssport är en lagsport per definition. Manliga och kvinnliga idrottare tävlar tillsammans på samma spelfält, till samma regler och om samma priser och titlar. Som ett par, eller ett team av par i formation, strävar de efter att visa sin personliga stil och lysa karisma på golvet. Alltid som ett team!

Mästerskap

Mästerskap

Fysisk konditionering, hårt arbete, strikt disciplin, mental träning och fantasi är förutsättningarna för idrottare för att uppnå högsta kvalitet inom Danssport. Biografierna om de bästa konkurrenskraftiga paren berättar historier om inspirerade människor i fast sökning efter perfektion. Men mer om detta kommer förhoppningsvis framöver i kommande artiklar. Detta var en kort introduktion till danssporten och hoppas att det var givande för dig som är nyfiken!