Boxning, en allsidig sport

februari 7, 2019 Av av Emil

Att boxning är en allsidig sport, det är inget som de lite mindre insatta känner till. Men faktum är att just boxning är en av de mest mångsidiga idrotterna som finns.

Boxning, en allsidig sport

Man kan både träna och tävla i kampsporten boxning. Från början var dock boxning bara en sport i vilken man tävlade. Boxningen har sina rötter i brottningen, som är en av världens äldsta sporter. Båda sporterna var dock självklara inslag i de antika Olympiska Spelen. Den boxning man ser idag härstammar dock ur de så kallade Quensberryreglerna som kom till 1867. Det är fascinerande hur lik dåtidens boxning är med dagens boxning. De enda riktigt stora skillnaderna är att man använder boxningshandskar idag och att ronder och tider används. På den tiden var matchen slut när förste man (bara män förr i tiden) låg på marken, knockad. Handskarna introducerades redan innan det var en regel att man skulle använda dem – under den senare delen av 1800-talet. Det tog ungefär femtio år från det att Quensberryreglerna kom till, till att 15-rondsmatcherna blev en självklar del av de professionella boxarnas vardag. Man insåg ganska snart att det var en aningen långt tid, och ändrade antalet ronder till 12 på 1980-talet.

Sporten sprids

Det var under 60-talet som sporten började sprida sig för att bli en mer accepterad sport. Från att ha varit lite svartmålad och bedrivits lite i skymundan, började allt fler klubbar för boxning på professionell nivå att dyka upp lite varstans. Viktklasser blev en självklar del i boxningen och allt fler nybörjare och amatörer började med sporten. Idag finns det klubbar över hela jorden, för de flesta åldrarna, för alla kön och en hel uppsjö av tävlingar och mästerskap.

Idag när man träna boxning finns det väldigt många olika typer. Självklart kan man träna normal boxning, som går ut på att knocka sin motståndare och att få till så många poänggivande slag som möjligt i ringen. Men det finns även den så kallade Boxercise (en fusion av boxning och exercise) där man i stället för att slå på varandra använder sig av mittsar och handskar. Man jobbar fortfarande i par, men mer som ett team än som motståndare. Denna träningsform är givande för både parterna (man byt dock om). Man tränar försvar, koordination, kondition, styrka och slagkombinationer. Kickboxning är en annan populär träningsform med boxning som grund. Man tränar sparkar och slag mot säckar mittsar och liknade motstånd. Kondition, teknik och styrka i en härlig kombination.

Vanliga slag i boxning

Avslutningsvis, här kommer några vanligt förekommande slag som används i boxning som man bör känna till. En rak vänster, också kallad japp är ett snabbt och mätande slag som avgör avståndet till motståndaren. Jabben ska ske med den främre handen, vilket normalt är den vänstra. Jabben brukar följas av en rak höger som ska vara snabb, stenhård och oanad. Uppercut med antingen vänster heller höger näve är svingar underifrån och upp mot kroppen eller huvudet på motståndaren. Sist men inte minst, vänsterkrok och högerkrok. Armen är formas som en krok och går in mot motståndarens huvud i ganska makligt tempo.

Vanliga slag i boxning