Börja utöva fäktning

december 9, 2018 Av av Emil

Häftigare sport än fäktning är svårt att hitta. Alla kroppsdelar används, inte minst hjärnan. Man blir Snabb, stark, får bättra spänst och lär sig tänka steget före. Fäktning har funnits länge och har traditioner som bevarats och respekteras än idag. I världen finns det minst 100 läder där fäktning är en aktiv sport bland amatörer och proffs.

Börja utöva fäktning

Idag finns det flertalet klubbar, runt femtio stycken, runt om i Sverige som erbjuder kurser i fäktning. Kurserna är oftast anpassade för en viss nivå men för barn baseras även kurserna till viss del på åldern. Det är roligt att så många vill och verksamheterna växer hela tiden. De minsta klubbarna har så få som två stycken i sina nybörjarkurser, men i de större klubbarna kan det var kö för att få en plats. Fäktning är en sport för alla, oavsett kön och ålder. Oavsett nivå eller hur mycket man vill satsa. Huvudsaken är att man vill ha kul och att man följer alla regler. Under träningar fäktas både män och kvinnor tillsammans. På tävlingar är könen dock uppdelade, i alla fall på högre nivå.

Utrustning

Fäktning är en sport som kräver lite speciell utrustning. I början lånar de allra flesta sin utrustning från klubben de är medlemmar i. Sedan kan man på om på köpa sin utrustning för kampsporten.   Utrustningen består av en mask som skyddar inte bara ansiktet och huvudet, utan även nacke. Bålet kläs i en fäktväst och under den finns den så kallade plastron – en underväst som påminner lite om en lättare skottsäker väst. På den handen man håller sitt vapen i har man en handske som har en extra krage upp mot handleden och armen. På benen bär man ett par knäbyxor, också som skydd mot motståndarens vapen och på fötterna är det vita strumpor och sköna vita skor som gäller. Oftast är hela utrustningen helt vit men det finns variationer. Vapnet man använder i fäktning är något typ av stickvapen eller huggvapen, till vilka sabel, florett och värja räknas. I begynnelsen av fäktningens historia använda man florett som skolvapen. På en florett är träffytan mycket mindre vilket man ansåg passa nybörjare. En värja brukar kopplas samman med dueller. Där är träffytan den fullständiga kroppen och går ut på att sticka ner sin motståndare. Sabeln är inte ett stickvapen utan ett huggvapen. För sabel gäller en träffyta från midjan och uppåt. På de största klubbarna har man kompetens att använda de olika vapnen, men det är relativt ovanligt. Istället brukar en klubb hålla sig till ett slags vapen. Att fäktas med florett som nybörjare och i synnerhet barn är dock något som fortfarande lever kvar.

Utrustning

Hur man tränar fäktning

Att börja träna fäktning innebär att man får lära sig hantera ett vapen på ett säkert och kontrollerat sätt. Man lär sig också att koordinera sig själv med ett vapen i handen på banan (pisten) och samtidigt ha koll på sin motståndare. Det kan, så här i skrift, låta enkelt, men det krävs flera års övning för att bli riktigt duktig. Under kurserna finns det två vanligt förekommande inlärningssätt. Den ena är att man följer en instruktör som säger vilka rörelse man ska göra mot instruktören som då agerar motståndare. Det andra sättet är att helt enkelt spela matcher, så kallad assautfäktning.