Börja träna Tennis

januari 2, 2019 Av av Emil

Att börja spela tennis i  dagens Sverige är inte särskilt knepigt. I och med att det finns långt över 500 klubbar genom hela landet är det bara att anmäla sig och gå med i närmaste klubb.

Börja träna Tennis

Träna, träna och träna

För att bli duktig på tennis gäller samma regler som för allt annat – från multiplikationstabellen till stavhopp – man måste öva.  De allra flesta klubbarna har bra möjligheter till att träna. Man kan antingen hyra en bana då man spelar med kompisar eller familj, eller så kan klubben faktiskt ha organiserade träningstillfällen. På flera ställen runt om i landet finns även fria tennisbanor, i och för sig med varierande bankvalitet, men likväl bra chanser till att öva. Man kan också träna på så kallade bollväggar vilket går att göra både själv och tillsammans med andra. Kommunala banor är också ganska vanligt. Dessa kostar inget att få använda, men det är trevligt och genererar inte sällan en liten publik. Antalet kommunala banor uppskattas ligga på runt 5 000 och de flesta är placerade utomhus.

Utrustning

För att kunna spela tennis behöver man lite utrustning. För det först är ett hyggligt racket nödvändigt. För de som inte vill lägga ner flera hundralappar på sitt första racket finns det bra begagnade och nybörjarracket på mer allmänna sportbutiker. Skorna är nästan lika viktiga som ett bra racket. Precis som alla andra sporter där man springer, hoppar och gör hastiga ryck är det ett måste att skorna sitter bra. Stadigt men inte skavande. När man är precis i början av att lära sig tennis fungerar vilka sköna gymnastikskor som helst bra, men när man väl kommer till nästa nivå kan det vara bra att tänka på vilket underlag man brukar spela på oftast. För inomhusspel kan en sko med en form av all court-sula vara passande. Om man däremot satsar på att spela mestadels utomhus kan skor med grussula vara bättre så man inte blir hal under foten. Ju mer man spelar, desto mer kommer man att märka att en vanlig gummisula på en gymnastiksko kommer att slitas enormt snabbt. Riktiga tennisskor har betydligt bättre dämpning och är mer slittåliga. När det kommer till kläder är vanliga gymnastikkläder, gymkläder eller andra typer av träningskläder som är bekväma och andas alltid lika passande. Kortbyxor är dock att föredra. Bollen är samma för alla, men för absoluta noviser finns det skumgummibollar samt halvmjuka bollar. Dessa är särskilt passande för mindre barn.

Utrustning