Börja träna och tävla i simhopp

januari 24, 2019 Av av Emil

Simhopp sker på hög höjd och man skall göra olika rörelser i luften innan man landar i vattnet.

Börja träna och tävla i simhopp

Sporten kom redan på 1800-talet till Sverige så den har funnits länge. Det finns sex olika hoppgrupper man kan utföra och så sätts poäng på dessa av domarna vid tävlingar. Simhopp började finnas på OS år 1908. Skall man börja träna i någon sport är simhopp ett bra alternativ och där tränas både balansen och koordinationen som är så viktig om man skall gå vidare och tävla i grenen. Balansen tränas också samt att du blir modigare för det är inte alla som törs hoppa från höga höjder. Man blir trygg med sig själv helt enkelt. En viktig sak man bör träna när man skall träna och tävla i simhopp är magmusklerna. Det är de som blir använda mest. När man tränar rekommenderas att använda studsmattor för att träna balansen. Man kan hoppa från en meter upp till väldigt höga höjder och man tar lite i taget tills man blir van. Man blir vältränad och spänstig samt smidig i kroppen när man tränar simhopp. När man börjar lära sig träna simhopp tränar man först på marken så att man sedan kan grunderna ordentligt innan man börjar hoppa ner i vattnet. Styrketräning och vattenträning är bra träning inför simhopp. Man behöver vara stark i både armar och framförallt i benen. Man får öva i flera år innan man kan försöka sig på de riktigt stora hoppen med skruv, men övning ger färdighet. Många tycker det ser farligt ut, men allt har sina risker, oavsett vilken sport man än utövar. Alla utvecklas också olika som barn och tränarna tar hänsyn till det. Man får öva i sin egen takt och individuellt. I början hoppar man bara från bassängkanten så att man känner sig trygg med det först, sedan går man på de högre hoppen när man är mogen för det.

Kosten är väldigt viktig

Kosten är väldigt viktig i alla sporter och man måste äta nyttigt, rätt sammansatt kost och på regelbundna tider. Man erbjuds ofta att gå kurser om kost som förälder till barn som tränar och så skall barnen vara med själva och lära sig äta rätt. När man kommit så långt i sin träning att man skall börja tävla så finns det domare vid varje tävling som bedömer med olika poäng hur bra man är och de ger också poäng för teknik och hur graciöst man hoppar.

Kosten är väldigt viktig

Den person som är allra bäst i Sverige på simhopp är Anna Lindberg. Hon är en fin förebild för unga och även dotter till Ulrika Knape som var otroligt duktig på sin tid. Anna var alltid med sin mamma när hon både tränade och tävlade och har verkligen lärt sig simhoppning från grunden med en så bra lärare. Anna har vunnit EM i guld fyra gånger i Budapest (2006), Eindhoven (2008), Turin (2011) och Eindhoven (2012.)  Silver en gång i Budapest (2010)  och brons tre gånger i Sevilla (1997), Helsingfors (2000) och Turin (2011.) En riktigt strålande prestation.