Bordtennis, en sport för alla

februari 22, 2019 Av av Emil

Bordtennis kallas också för pingis och kan spelas av alla. Oftast spelas det inomhus och man kan vara fyra spelare, men det är vanligast med två.

Bordtennis, en sport för alla

Singel heter det när man är två spelare och dubbel om man är fyra stycken. Varje år kommer det ut en bok som beskriver reglerna för bordtennis som heter “Handbook”. Den ges ut av Internationella bordtennisförbundet. (ITTF.) Boken är skriven på engelska, men det finns även en svensk version som heter “Spelregler för bordtennis”. Bordtennis kom till Sverige redan på 1890-talet och hette då Pingpong. Namnet kommer från en firma i London. Det finns även tävlingar där man spelar i lag bland både damer och herrar. Sen finns det mixeddubbel också. Man spelar med ett nät mellan motståndaren och sig själv.  Bollen är av plast och väldigt lätt, nämligen 2,7 gram. Färgen på bollen är ibland orange, men oftast vit. Racketen kan i princip se ut hur som helst bara att bladet är oböjligt och plant. När man byter racket under spelets gång måste man visa den nya racketen för motståndaren och domaren skall undersöka den innan spelet fortsätter. År 1925 spelades Sveriges första SM närmare bestämt den 17:e. Det vanns av Sven Åhman från Göteborg. Vad man än spelar eller utövar för sport är det alltid bra kroppsligt att röra på sig. Blodcirkulationen kommer igång och kroppen mår bättre både fysiskt och psykiskt. Man blir mindre stressad och sover bättre på natten.

Man får bra självförtroende

Man minskar risken för att få diabetes om man motionerar. Man får även ett bra självförtroende och det känns bra för många människor och betyder mycket i livet. Balansen blir otroligt mycket bättre när man rör på sig och även koordinationen. Man får mycket starkare muskler och minskar därmed risken för skador bättre. Det är skojigt att motionera och man blir piggare och gladare i humöret. Från början kommer bordtennisen från England. Man hade inga standard-klubbor då, utan tog vad som närmast fanns till hands.  Bollen gjorde man också av i princip vad som helst som till exempel en vinkork som man rundade till med en kniv. Det var inte så kinkigt på 1800-talet. Det är många människor som tävlar i bordtennis i nutid, ungefär 40 miljoner personer, så sporten är otroligt populär. När de riktiga “kanonerna” spelar kan bollen få hastigheter upp till 160 km i timmen. I Sverige finns det många som spelat och spelar bordtennis som är riktigt duktiga och en av dem är J-O, Jan-Ove Waldner. Han är en riktig legendar i sporten. Han har tagit hem både OS-guld, VM-guld samt EM-guld. En riktig “guldkalv” med andra ord. En kanal som visar väldigt mycket bordtennis för de som är intresserade är C more sport. Vill man börja spela bordtennis är det en billig sport. Den går också ut på att få sin motståndare att missa bollen för då får man poäng. Och man börjar alltid med en serve. Man servar två gånger sedan är det motståndarens tur att serva. Enda gången man byter och servar varannan gång är när ställningen står 10-10.

Man får bra självförtroende