Amerikansk fotboll

november 30, 2018 Av av Emil

Amerikansk fotboll är kanske inget man tänker på att prova i första hand, men ibland kan det mest oväntade bli det absolut roligaste. Amerikansk fotboll är inte så vanligt i Sverige men det blir allt mer populärt, och inte bara för män utan för kvinnor också. Och ja, man kan nog säga att det är precis lika tufft som det ser ut. Det kan vara bra att inte vara helt otränad om man ska prova på sporten, då kan det bli lite väl häftigt.

Amerikansk fotboll

Kolla filmer

Vad man kan göra först, innan man ens tar sig ut till en träning, är att kolla in lite filmer på youtube för att få en uppfattning om vad det är, men även för att komma i rätt stämning.Det finns även filmer att inspireras av, exempelvis Remember the Titans, Any Given Sunday, Remember the Titans, The Waterboy och Invincible. Amerikansk fotboll är en av de största nordamerikanska sporterna. Medan spelet spelas över hela världen attraherar de professionella ligorna i Nordamerika (till exempel NFL) de bästa spelarna i världen. Sportens höjdpunkt kommer i form av Super Bowl som spelas varje år under enorma festligheter och med miljontals tittare runt om i världen.

Hur spelar man?

Syftet med amerikansk fotboll är att göra fler poäng än dina motståndare inom den tilldelade tiden. För att göra detta måste man flytta bollen ner i planen i olika spelfaser innan man kan göra en touchdown. Det uppnås genom att antingen kasta bollen till en lagkamrat eller springa med bollen själv. Varje lag får fyra chanser att flytta bollen tio meter framåt. När de passerar de tio meterna nollställs det och de börjar igen för ytterligare tio meter. Efter fyra “downs” har gått och spelarna har misslyckats med att göra det över de tio meter som krävs så kommer bollen att gå över till motståndarna, det defensiva laget.

Spelare

Laget består av 45 spelare, oftast uppdelade i tre grupper av attackerande, försvar och specialspelare. De attackerande är i allmänhet mindre, starkare och snabbare typ av spelare, inklusive en quarterback som kör de attackerande spelen och kastar bollen till sina lagkamrater. Försvar är istället de större, kraftfullare spelarna som är avsedda att stoppa motståndarna från att springa. Sedan finns specialspelare som ansvarar för att sparka bollen och för kanterna, med en blandning av större och snabbare spelare. En amerikansk fotbollsplan är runt 100 meter lång och 150 meter bred.

Poäng

När en spelare får en touchdown får laget sex poäng till. En touchdown kan göras genom att antingen bära bollen in i ändzonen eller ta emot bollen från ett pass medan man befinner sig i ändzonen. Efter en touchdown har gjorts får det attackerande laget möjlighet att sparka bollen för att få extra poäng. Bollen måste passera mellan stolparna för en lyckad spark som ger poäng.Ett field-mål kan göras från var som helst på planen när som helst och en lyckad spark resulterar i tre poäng. En säkerhet är när det defensiva laget lyckas tackla en angripande motståndare i sin egen slutzon, för detta får laget två poäng.

Spelet varar i fyra kvartar med pauser emellan.

Poäng